Ora exactă în Botoșani, Romania 05:08:19 joi, 8 octombrie, 2020, săptămâna 41 Soarele: ↑ 07:23 ↓ 18:39 (11h 16m) Mai multe informații

Ora exactă în Botoșani, Romania
05:08:19
joi, 8 octombrie, 2020, săptămâna 41
Soarele: ↑ 07:23 ↓ 18:39 (11h 16m) Mai multe informații
Sursa https://time.is/ro/Boto%C5%9Fani Web

https://lexicon.katabiblon.com/index.php?lemma=%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%82

https://biblehub.com/greek/mne_moneuein_3421.htm

https://www.bible.com/bible/156/HEB.13.7.SBLG

https://biblehub.com/greek/mne_moneuein_3421.htm

Aducere - aminte: amintire, sau pomenire (αναμνησις) și a-și aduce aminte (μνημονευειν), expresie a unui consimțământ înalt de dragoste și recunoștință față de părinți și înaintașii noștri trupești și spirituali, pe care-i aducem în prezent în gândul și sufletul nostru (μνημονευετε των ηγουμενων υμων), făcând și o slujbă. Uneori această amintire vine din partea lui Dumnezeu, spre binele și mântuirea noastră, și atunci pomenirea este o poruncă divină.

În Vechiul Testament, după alegerea lui Israel ca popor al Său, Dumnezeu i-a rânduit Sâmbăta ca sărbătoare cu aducerea de jertfe de curățire și de împăcare cu El - în amintirea Legământului, a minunilor făcute la scoaterea lui din robia Egiptului, și pentru a întreține conștiința păcatului. Aceste jertfe însă, neputând desăvârși niciodată pe nimeni, deși aduse zilnic, an de an, ele reprezentau amintirea păcatelor, fără să aducă și iertarea păcatelor. În schimb, jertfele acelea prefigurau o jertfă unică și neobișnuită, care avea să aducă și iertarea.

Cel care a adus această jertfă unică și universală a fost Însuși Fiul lui Dumnezeu - Iisus Hristos - Care, prin Sângele Său, pe cruce, pus la temelia Legii noi și a Bisericii, a săvârșit împăcarea oamenilor cu Dumnezeu. Iertarea păcatelor în jertfa lui Hristos aduce și promisiunea lui Dumnezeu că nu-Și va mai aduce aminte de păcatele și fărădelegile lor. Pentru că oamenii erau ținuți în robia păcatului, a diavolului și a morții.

În ajunul patimilor Sale, anticipând jertfa Sa pe cruce, Domnul Hristos instituie Taina Sfintei Euharistii, care avea să actualizeze și să perpetueze - amintind mereu, sub formă nesângeroasă, jertfa de pâine și de vin - evenimentul mântuitor de pe Cruce. Căci luând pâinea și mulțumind, a frânt și le-a dat lor (apostolilor), zicând: Acesta (vinul din pahar) este Legea cea nouă, întru sângele Meu, care se varsă pentru voi.

Sfântul Apostol Pavel - care n-a fost la Cina cea de Taină, când s-a instituit Sfânta Euharistie - a primit această cunoștință despre ea, cu porunca de a o săvârși prin descoperire, direct de la Mântuitorul Hristos. Căci eu - spune el - de la Domnul am primit ceea ce v-am dat vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine, și mulțumind, a frânt și a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi. Aceasta să faceți spre pomenirea Mea. Asemenea și paharul, după Cină, zicând: Acest (vin din) pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceți, ori de câte ori veți bea, spre pomenirea Mea. Precum se vede, pentru importanța evenimentului de necurmată aducere-aminte, Apostolul repetă porunca perpetuării Sfintei Euharistii până la sfârșitul veacului. Aceasta să faceți spre pomenirea Mea sau spre aducere-aminte de Mine și de moartea Mea. Căci de câte ori veți mânca această pâine (trupul Lui) moartea Domnului vestiți până când va veni.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24335839-restrictii-13-localitati-din-jurul-capitelei-inchid-restaurantele-cafenelele-cluburile.htm

https://ziarullumina.ro/opinii/repere-si-idei/taranul-care-l-a-dojenit-pe-cuza-130064.html

Prin urmare, prin jertfa euharistică săvârșită de fiecare dată în Sfânta Liturghie și în toate bisericile - care o au ca Taină și Jertfă, în care Hristos este prezent și real - facem aducere-aminte (amintire) de acea jertfă de pe cruce, de îngroparea și proslăvirea Domnului. Și Cel care ne face posibilă aducerea-aminte de tot ce a făcut Domnul Hristos pentru noi este Duhul Sfânt, invocat de Prea Cucernicii Părinții Preoți, prin Care se aduce prezența reală a Domnului în Sfânta Euharistie.

Termenul de anamneză a devenit tehnic, în Liturghia Ortodoxă, indicând rugăciunile rostite de Prea Cucernicul Părintele Preot în taină și cu glas tare, la Sfânta Masă. Pornind de la porunca Domnului: Aceasta să faceți spre pomenirea Mea, sfinții Înalții Prea Sfințiții Părinții Arhiepiscopi Vasile Cel Mare și Ioan Gură De Aur în Liturghiile lor au alcătuit rugăciunea numită anamneză. Rostind-o în taină, înainte de sfințirea Darurilor, Prea Cucernicii Părinții Preoții se roagă: Aducându-ne aminte, așadar, de această poruncă mântuitoare și de toate cele ce s-au făcut pentru noi: de cruce, de îngropare, de învierea cea de a treia zi, de suirea (Lui) la ceruri, de șederea cea de-a dreapta și de cea de a doua și slavita iarăși venire.

Ideea aducerii-aminte este exprimată mai ales verbal prin μνημονευειν, și cel mai mult de Sfântul Apostol Pavel. Dând sfat Prea Cucernicilor Părinților Preoți (și Prea Sfințiților Părinților Episcopilor) din Efes și Milet să ia aminte cum păstoresc Biserica lui Dumnezeu, peste care i-a pus Duhul Sfânt, îi îndeamnă să vă aduceți aminte de cuvintele Domnului. Cu alt prilej îi roagă să-și aducă aminte de săraci; sau, că odinioară erau fără Hristos; sau de lanțurile lui. Apostolul însuși își aduce aminte de credința statornică a tesalonicenilor din Tesalonic, și ei, de osteneala lui pentru Evanghelie.

De asemenea, îndeamnă pe toți creștinii: Aduceți-vă aminte de mai marii voștri - zice el -, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința. Iisus Hristos ieri și azi și în veci este același.

Toate îndemnurile de aducere-aminte, deci, sau de pomenire în rugăciuni, sunt făcute tot numai în legătură cu Hristos și cu ceea ce a făcut El pentru mântuirea noastră.

Cătălin Gafencu, fidel Sanctității Tale Mitică Oțomanul
https://i1.wp.com/www.ctnews.ro/wp-content/uploads/2015/12/12357100_711009775695923_2864575095762441587_o-1.jpg

Comments

Popular posts from this blog

Vineri, 08 Martie 2019 00:12